Badanie poziomu cukru we naturze – na czym wierzy a jak warto je zrobić? Badanie poziomu glukozy we naturze to jakieś z ważnych badań diagnostycznych. Kupi ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a odpowiednio je przyjmować. Dowiedz się, kiedy udać się na poszukiwanie, a więcej jaka istnieje norma poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we naturze – na czym wierzy a jak warto je zrobić?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Należą do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien prowadzić badanie poziomu glukozy? Każdy zdrowy człowiek – raz w roku (szczególnie kobiety po 45. roku bycia), kobiety w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w końcu wykrycia cukrzycy ciążowej), a także postaci z klasy podwyższonego ryzyka, m.in.:
cierpiące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których stoi podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do badania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy wytwarza się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej dobrać się na nie przed śniadaniem i wycofać z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, który stanowi stosowany i usuwany podczas każdej sytuacji ruchu, wynik badania może zatem zaprezentować się zaniżony. Dzień przed testem warto także unikać tłustych posiłków oraz przetworzonych przekąsek.
Jak przebiega badanie?
Badanie poziomu glukozy polega na uzyskaniu próbki krwi z żyły łokciowej lub opuszki palca. Można wykonać również test obciążenia glukozą, który polega na zbadaniu poziomu cukru we naturze na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po upływie tego okresu poziom cukru wraca do normy. Jeśli nie, stanowi wówczas klucz do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u kobiet zdrowych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u kobiet zdrowych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru jest po zjedzeniu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji wysyła do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina odpowiada za transport glukozy z krwi do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, i jej nadmiar magazynowany jest w wątrobie. Norma cukru po jedzeniu jest zatem niezależna z jego poziomu na czczo. Gdy glukozy we naturze jest rynek mało, podchodzi do tzw. hipoglikemii, której wzorami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może wywołać nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy stwierdzić objawy hiperglikemii. Należą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i zmniejszona ostrość widzenia. W niniejszy ćwicz organizm świadczy o zbyt wysokim stopniu glukozy, którą używa wydalić. Nagły, przedłużający się stan hiperglikemii może skutkować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu lub nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?